marți, 29 mai 2012

Cheile Yangtze



      Yangtze este al treilea fluviu din lume ca lungime si cel mai lung fluviu din Asia,  masurand  6300 km. Cheile Yangtze sunt inguste (sub 100 m latime) si sunt formate intre stanci de calcar de doua ori mai inalte decat Turnul Eiffel. Dupa orice ploaie abundenta, nivelul fluviului creste pana la 50 m. Apele lui intra clocotind, umflandu-se ca un puhoi,  in cheile stramte. Du Fu, un poet chinez din secolul al VlI-lea, descria intrarea în cheile Qutang ca ,, poarta prin care toate apele din provincia Sichuan se lupta sa patrunda’’.

Muntele Fuji



       Muntele Fuji, principala atractie turistica din Japonia, este un simbol veritabil al acestei tari. Se afla  in partea sudica a insulei Honshu,  la vest de Tokyo, in provincia Yamashita. Este vulcan activ, cu forma conica, de 3776 metri care, la ora actuala,  este privit de geologisti ca un vulcan dormitand. Craterul sau are un diametru de 600 metri. Forma lui  este atat de perfecta incat, de oriunde ai privi, este aproape identic. De la poalele lui  nu-ti poti da  seama in ce parte a muntelui te afli. Conul sau, acoperit aproape intotdeauna de zapada, se inalta singuratic si elegant din campia  ce margineste coastele insulei.

Kali Gandaki



     Raul Kali Gandaki strabate inaltul masiv muntos din Nepal. Este un rau care a inceput sa curga de pe platoul tibetan croindu-si  incet drum printre dealurile line, cu aproximativ 50 de milioane de ani in urma. De-a lungul acestui timp, si mai ales in ultimele cateva milioane de ani, scoarta pamantului s-a ridicat, formand un impunator masiv muntos  acolo unde,  Muntii Himalaya de odinioara,  erau doar niste munti micuti.  Acum , acest masiv se inalta semet, in toata splendoarea lui, ca un strajer batran al raului Kali Gandaki.

Kopet Dag



     Muntii Kopet Dag, cu o altitudine de 3000 m, se afla la granita Iranului cu Turkmenistan, formand intre cele doua state o bariera aproape impenetrabila. Kopet Dag sunt munti tineri, arizi si pietrosi,  cu crestele erodate, ce incadreaza capitala turkmena Ashabad. In aceasta zona au loc cutremure violente, ceea ce demonstreaza  faptul ca scoarta Pamantului inca este in miscare. La poalele muntelui, spre nord, se desfasoara intinderea imensa a desertului Karakum, unul dintre cele mai mari si mai fierbinti deserturi ale lumii. 

Valea Indusului



    Se afla in partea de nord-vest a sucontinentului  Indian. Numele fluviului provine de la termenul sanscrit ,,sindhuy ‘’care inseamna  aparator  insa, o veche legenda spune ca  hindusii  considerau  ca apa izvoraste din gura unui leu si au numit-o Fluviul Leu. In anul 1907 izvorul fluviului a fost descoperit la o altitudine de circa 5200 m, pe coasta unui munte tibetan din masivul Kailas, de catre exploratorul suedez Sven Hedin. Masivul Kailas rerezinta una dintre cele mai accidentate zone din Himalaya.

Lacurile Band-e Amir



      La poalele Muntilor Hindukus, in tinuturile aride ale Afganistanului unde ploile sunt rare, se intinde un lant de lacuri cu ape reci si cristaline, a caror frumusete te cucereste inca de la inceput.  Aceasta panglica lichida s-a format in albia raului pe o portiune de 11 km, la o altitudine de 3000 de metri. Lacurile sunt marginite  de faleze de calcar si argila în nuante rosiatice  creand un peisaj fabulos. Accesul ana la ele este dificil, de parca aceasta frumusete ar vrea sa stea ascunsa. Aici se poate ajunge doar pe o poteca arida, ce urca din orasul Bamian. Totusi, cine vrea sa parcurga acest drum, trebuie sa stie ca poteca are o lungime de 80 km.

Eisriesenwelt - Pestera Uriasilor de Gheata



     Lumea Uriasilor de Gheata,  Eisriesenwelt, este cel mai mare sistem de pesteri de gheata din Europa. Pestera Eisriesenwelt se afla in mijlocul masivului Hochogel , din lantul muntos Tennen aflat Ia sud de Salzburg,  in Alpii Austrieci. Are o lungime de 42 km, insa numai primul kilometru este format din gheata si doar aici este permis accesul turistilor dornici sa viziteze acest labirint, din adancurile misterioase . Ceilalti 41 de kilometri   traverseaza doar straturile de calcar din subteranele muntelui. Lumea Uriasilor de Gheata este de o frumusete ireala, cu cascade inghetate si turturi uriasi domnind maiestuos,  oferind vizitatorilor un adevarat spectacol de magie si culoare  a cortinelor si coloanelor de gheata, vrajindu-le mintile si imaginatia, si facandu-i dornici sa se intoarca, de fiecare data. Din afara, nimeni nu ar banui ca muntii pastreaza in maruntaiele lor secretele acestor frumuseti ireale.

Badland-ul spaniol



    Una dintre cele mai muntoase regiuni ale Spaniei se afla la numai jumatate de ora de planjele insorite. Acesta  este locul unde doar cactusii supravietuiesc, Badland-ul spaniol. Numele i-a fost dat de catre turisti, datorita asemanarii izbitoare cu Badlands din vestul Statelor Unite. Fiind cea mai uscata zona a Spaniei, unde precipitatiile sunt rare, Badland-ul spaniol este marginit in partea de vest de muntii Siera Nevada si cuprinde lanturile muntoase Sierra de los Filabres si Sierra Alhamilla. Acesta din urma este incadrat de doua deserturi: Campo de Tabernas si Campo de Nijar.

Mer de Glace



       Mer de Glace (Marea de Gheata) este cel mai mare ghetar din Masivul Mont Blanc, Franta. Ocupa o suprafata de 40 km². Se intinde pe o distanta de 7 km lungime si are o grosime de 200 m. Crestele si crevasele sale au fascinat  turistii inca de acum 250 de ani. Pe Mer de Glace a fost lansata prima oara moda turismului montan  în Europa de catre William Windham, unul din primii sai admiratori englezi. In prezent, ghetarul reprezinta o adevarata atractie turistica, fiind vizitat de mii de turisti  .

Coto Donana



      Parcul National Coto Donana  se afla pe coasta de sud-vest a Spaniei. Ocupa o suprafata de peste 500 km² la gurile fluviului Guadalquivir. Acest Parc National uimeste prin frumusetea lui, in zona contopindu-se armonios  mlastini strabatute de canale, lastarisuri, dune de nisip, paduri de pini, lacuri si cranguri de pluta. Coto Donana este una dintre cele mai importante rezervatii naturale din Europa. Aici vietuiesc specii rare de animale si pasari printre care vulturul imperial spaniol si linxul, dar parcul adaposteste temporar si numeroase pasari migratoare venite din Scandinavia si Rusia. In trecut, datorita faunei bogate, regiunea era utilizata ca teren de vanatoare al casei regale spaniole.

Ordesa



    Valle de Ordesa e una din atractiile principale ale Pirineilor. Raul Arazas isi poarta apele presarate cu praguri si cascade prin Canionul Ordesa. Mesteceni, conifere si zada strajuiesc acest rau, de o parte si de alta. Undeva, pe fundal, se ridica pana la 600 m altitudine, pereti de calcar canelat. Putin mai jos, se desfasoara privirilor, pajisti marcate de grohotisuri si bolovanisuri .  Vara , pe ici-colo, apar smocuri de iarba presarate cu orhidee, anemone si gentiane. Canionul Ordesa se întinde pe aproximativ 16 km în valea Arazas – una din cele patru albii care strabat Parcul National Ordesa si Monte Perdido, din inima Pirineilor. Un peisaj maret!

Pico de Teide



        Insula Tenerife este cea mai mare din arhipelargul Canarelor, fiind aproape cat jumatate din Olanda. In centrul ei se ridica cel mai inalt munte din Spania si din toate insulele  Oceanului  Atlantic - Pico del Teide, de 3 718 metri. Este al treilea vulcan de pe Pamant ca inalțime . Insula este de fapt, o prelungire  a acestui munte. Dinspre mare, acest varf semet  pare un loc magic  desprins dintr-o poveste: albul crestei acoperita de zapada se pierde coborand in jos, lasand loc frumusetii purpurii  a versantilor vulcanici. Mai jos, se intinde verdele intens al vegetatiei si albastrul oceanului, care ii da un farmec aparte. Pico de Teide  ofera deseori privirilor un adevarat spectacol al eruptiilor vulcanice. Totodata, acest vulcan arunca cea mai lunga umbra de pe Pamant, lucru care ii confera unicitate.   Este un peisaj extraordinar si reprezinta principala atractie a turistilor.

Sognefjord



     Fiordul Sognefjord este  cel mai mare fiord din Norvegia si este cel de-al doilea fiord ca marime din lume. Munti inalti de 900 m  se inalta la marginea apei, cu pereti aproape verticali. Frumusetea lor mareata este completata de panglici subtiri de apa  formate din topirea zapezii, care îi strabat la vale. Pantele mai line sunt impodobite cu pini care au razbatut in acest tinut stancos. Pe ingustele terase fertile care marginesc fiordul s-au cuibarit din loc in loc case mici de tara, care aduc un plus de frumusete acestui tinut salbatic.  

Lacul Inari


     Lacul Inari este cel mai mare lac al Laponiei. Se afla intr-o regiune situata dincolo de Cercul Polar de Nord; cu toate acestea nu predomina gheata si tundra asa cum am crede, ci aceasta zona este intesata de lacuri si rauri care sunt legate intre ele prin paduri si mlastini. Malurile lacului sunt crestate de sute de fiorduri care inchid in ele un labirint de 3000 de insule impadurite, unele din ele nu cu mult mai mari decat o stanca. Albia lacului, lunga de 80 km, a fost sapata de ghetari cu mai mult de 10 000 de ani in urma. Acopera o suprafata de 1300 km2 iar peretii sai abrupt, coboara vertical  pana la adancimea de 97 m.

Old Man of Storr



        Tarmul insulei Skye din Scotia este strajuit de Old Man of Storr („Batrânul de la Storr“), un pinten de bazalt situat pe un postament de piatra. In jurul lui  se ingramadesc puzderii de blocuri, pietroaie si  grohotisuri. Toate acestea  sunt rezultatul unor mari alunecari de teren.  Stratele vechi de sol sunt acoperite cu o patura groasa de bazalt, rezultatul eruptiilor vulcanice ce au avut loc  cu 60 milioane de ani in urma. Peretii aproape verticali ai pintenului au reprezentat dintotdeauna o provocare pentru alpinisti. Cu toate acestea, Old Man of Storr a fost cucerit abia in anul 1955.

Great Glenn



       Great Glen – Marea Vale – despica in doua platoul inalt al Scotiei, de la Oceanul Atlantic pana la Marea Nordului. Lungimea vaii este de 88 km.  Cele 3 lacuri care umplu albia acestei vai, Ness,  Oich si  Locny, impreuna cu canalele ce le unesc, fac ca partea de nord a Scotiei sa para aproape o insula. In aceste lacuri se varsa rauri marginase care se reped in cascade, prin vai inverzite.De o parte si de alta a lacurilor se inalta coaste abrupte de munte. Sus, pe creste, in vitregia naturii, supravietuiesc doar plantele de munte cum ar fi salcia pitica.

Wast Water



      Wast Water este un peisaj inegalabil, de o maretie sobra, din Lake District, Anglia.  Inconjurata de munti stancosi, domneste intr-o liniste deplina, in toata splendoarea ei, o oglinda cenusie de apa. Un povarnis cu aspect amenintator, inalt de 550 m se inclina spre ea, oprindu-se brusc  in apele lacului. Lacul are o lungime de 5 km iar la extremitatea lui sunt cateva pasuni ce apartin unui satuc numit Wasdale Head. Dincolo de ses,  se inalta impunatoare, creste celui mai inalt varf din Anglia, varful Scafell , de 978 m. Privit in ansamblu, Wast Water este un peisaj de vis.

Colinele Matopo



      Colinele Matopo – acest tinut uimitor al pietrelor -  se afla in Zimbabwe si s-a format cu peste 3300 de milioane de ani în urma . Bolovanii de granit par asezati intr-un echilibru subred  lasand senzatia  ca, o adiere cat de mica, i-ar putea rasturna. Insa este doar o impresie deoarece aceste pietre enorme sunt nemiscate de milioane de ani. Ele s-au format dintr-o mare de roca topita care s-a solidificat racindu-se, iar cu timpul s-au fisurat. Eroziunile si-au lasat si ele amprenta marind aceste fisuri  si creand acest peisaj surprinzator cu siluete de granit.

Okavongo



           Delta Okavango din Botswana, este delta fluviului Okavango care se retrage sau se revarsa, cu inundaţii sezoniere. Este cea mai mare delta din lume formata pe uscat. O data pe an, in perioada cea mai secetoasa a anului, Delta este inundata cu viitura provocata de precipitatiile cazute la o distanta de sute de kilometri. Aceasta viitura asealteaza raul, facandu-l sa se umfle atat de tare incat, vreme de cateva luni,  el invadeaza toata lunca, trezind la viata  desertul. Atunci, Delta devine mai mare decat Tara Galilor din Marea Britanie. Vazut de sus, acest labirint de canale,lagune, mlastini  si insule de trestie, dau Deltei infatisarea unei uriase maini scheletice.

Desertul Kalahari



           Kalahari, un teritoriu imens  pe platoul African,  este cea mai lunga suprafata continua de nisip. Este alcatuit in mare parte din nisip roșu , ceea ce ii da un aspect ireal de frumos  in imensitatea  lui. Se intinde din partea nordica a Africii de Sud, se continua spre vest în Namibia,  acopera aproape tot teritoriul Botswanei  relungindu-se spre nord în Angola, Zambia si Zimbabwe. Ocupa o suprafata de 1,2 mil km². Desertul  Kalahari este ,, una dintre capodoperele fara vârsta ale Naturii”.

Depresiunea Etosha



       Etosha, -„Lacul mirajelor" sau „Locul apei uscate" cum este numita de populatia  Ovambo  care traieste aici – este o fantomatica  intindere de pamant plat  impanzit cu sare, acolo unde, cu mii de ani in urma, era un lac imens . Solul este fisurat si ranit, neputandu-se apara in nici un fel in fata  vitregiilor  vantului care isi poarta uscaturile pe suprafata sa. Departe de acest lac secat se afla cateva oaze risipite de verdeata care reprezinta unica si permanenta sursa de apa a animalelor salbatice din acest tinut fantomatic.  In anotimpul uscat ce tine din luna mai pana in noiembrie, mii de zebre si antilope cad prada leilor si altor pradatori, in incercarea disperata de a ajunge sa se adape pentru a-si potoli  setea,  in  acest ochi de apa.

Coasta Scheletelor



   Intre vechiul  Desert al Namibiei si apele reci ale Oceanului Atlantic se expune  privirilor Coasta Scheletelor, o fasie  salbatica de nisip alb. Numita  ,,Coasta iadului’’ de catre marinarii portughezi,  zona de coasta de 500 de kilometrii se intinde inspaimantatoare dar totodata extrem de frumoasa. Din aer, pare impanzita de dune aurii ce se revarsa pana la campiile pietroase din interiorul continentului. Legendele spun ca numele acestui loc provine de la  numeroasele scheletece impanzesc nisipul si care ar apartine  naufragiatilor ce se tarau cu ultimele lor puteri spre tarmul inselator unde, fara macar sa banuiasca,  aveau sa devina victime, inghititi fiind de nisipurile nesfarsite.

Muntii Virunga



        Muntii Virunga,  situati la granita a trei state est-africane : Uganda, Republica Democrata Congo si Rwanda, se inalta semeti, dominand campiile intinse.  Lantul muntos Virunga, insirat de-a lungul a 58 km de teren, este alcatuit din 8 vulcani,  din care doar doi mai sunt activi, amenintand mereu cu eruptii. Unul din cei doi se numeste Nyamulagira, care înseamna „comandant", si este este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Se spune ca raurile din aceasta zona muntoasa se indreptau spre fluviul Nil dar, in timpul spectaculoaselor eruptii din 1938-1940, lava dintr-un bazin format pe una dintre coastele muntelui, a blocat albiile raurilor la o distanta de 24 km, formand Lacul Kivu - unul dintre cele mai frumose lacuri din Africa. Padurile din Muntii Virunga sunt paradisul gorilelor de munte, o specie pe cale de disparitie, aici traind cea mai mare populatie de gorile din cele aproximativ 700 existente in toata lumea.

Craterul Ngorongoro



       Craterul Ngorongoro din Tanzania are o suprafata de 260 km² , o adancime de 600 m si o inaltime de aproape 2600 de metri.  Linistea aerului usor rarefiat de pe creste, este tulburata numai de fosnetul frunzelor ce se ridica din campiile inconjuratoare; pantele abrupte ale acestui vulcan stins nu dezvaluie nimic din ceea ce se ascunde in craterul sau, dar          strafundul lui de 260 km² este plin de viata. Aici se adapostesc cele mai mari concentratii ale faunei salbatice din Africa, estimandu-se un numar de 30 de mii de animale. Ngorongoro este singurul loc unde se permite coabitarea oamenilor  si animalelor salbatice. Triburile de masai  care au o populatie de 50 de mii de oameni,  traiesc aici impreuna cu turmele lor  de vaci,  capre, oi si magari, ocupandu-se cu pasunatul tradiţional. Coexistenta  acestor pastori  seminomazi cu fauna salbatica a fost permisa cu conditia  ca  interferenta  lor cu fauna salbatica sa fie minima. 

Fluviul Congo



       Fluviul Congo, al doilea fluviu ca lungime din Africa¸ izvoraşte din Zambia, curge pe teritoriul Republicii Democrate Congo si isi varsa apele in Oceanul Atlantic. In drumul sau de 4700 km el este alimentat de  nenumarati afluenti. De-a lungul arcului de cerc pe care-l parcurge de la izvoarele sale, strabate serpuind paduri de mangrove si jungla deasa, trece prin regiuni cu lacuri, cascade si caderi de apa, se pravaleste în torente si cataracte si se varsa in ocean cu o forta de 41.700 tone de apa pe secunda. Estuarul fluviului a fost descoperit in anul 1482 de catre exploratorul portughez Diogo Cao, insa fluvial a ramas neexplorat timp de aproape 400 de ani, deoarece acesta nu a putut strabate cataractele din amonte de gura de varsare numite astazi Cascada Livingstone.